UTL Repository >
ISA - Instituto Superior de Agronomia >
BISA - Biblioteca do Instituto Superior de Agronomia / Library >
BISA - Dissertações de Mestrado / Master Thesis >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10400.5/1895

Title: Inulina como agente encapsulante de compostos bioactivos
Authors: Barreiros, Andreia Cristina Black Viegas
Advisor: Januário, Maria Isabel Nunes
Costa, Sara Beirão da
Keywords: inulin
fructo-oligosaccharides
encapsulation
essential oregano oil
spray-drying
freeze-drying
inulina
encapsulamento
óleo essencial de oregão
atomização
liofilização
Issue Date: 2009
Abstract: Inulin and fructo-oligosaccharides are prebiotic compounds and, for that reason, the growing interest in these natural constituents has been increasing in the last decade, raising the attention of food industry. On the other hand, their properties, namely the ability of capsule formation, allow their use as encapsulation material. This thesis was to study inulin as an encapsulating matrix of bioactive compounds, for what there were used drying processes by spray-drying and freeze-drying. The tests done have shown that the atomization process is the most efficient in the formation of inulin capsules. The size of the particles formed, ranged between 3 and 5 μm, and it was observed that their size decreases as the polymerization degree increases. So, to optimize the particles’ size and other characteristics, there were tested different drying conditions, and so it was done an inulin matrix. The concentration of soluble solids and the drying temperature were the studied variables. Trough the response surface methodology, it was verified that both variables have influence on the particles’ size, although the solids concentration showed a bigger influence. The encapsulation of oregano oil has showed that inulin is an effective encapsulating agent.-------------------------------------A inulina e os FOS são compostos prebióticos, e deste modo o crescente interesse nestes constituintes naturais tem aumentado na última década, e suscitado a atenção por parte da indústria alimentar. Por outro lado, as suas propriedades, nomeadamente a capacidade de formação de cápsulas, permite a sua utilização como agente encapsulante. A presente dissertação pretendeu estudar a inulina, como matriz encapsulante de compostos bioactivos, para o que se recorreu a processos de secagem por liofilização e atomização. Os ensaios efectuados mostraram que o processo de atomização é o mais eficaz na formação de cápsulas de inulina. O diâmetro médio das partículas formadas variou entre 3 e 5 μm, e observou-se que o diâmetro diminui à medida que o grau de polimerização aumenta. De forma a optimizar o diâmetro e outras características das partículas, foram testadas diferentes condições de secagem, elaborando-se uma matriz de inulina. A concentração de sólidos solúveis e a temperatura de secagem foram as variáveis estudadas. Através da metodologia de superfície de resposta, verificou-se que ambas as variáveis têm influência sob o diâmetro de partícula, mas a concentração de sólidos apresentou uma maior influência. O encapsulamento do óleo de orégão comprovou que a inulina é um eficiente agente encapsulante.
Description: Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
URI: http://hdl.handle.net/10400.5/1895
Appears in Collections:BISA - Dissertações de Mestrado / Master Thesis

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Tese_formatada_Definitiva.pdfTESE8.16 MBAdobe PDFView/Open
Anexos.pdfAnexos2.2 MBAdobe PDFView/Open
Capa definitiva.pdfCapa35.41 kBAdobe PDFView/Open
Statistics
FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpaceOrkut
Formato BibTex mendeley Endnote Logotipo do DeGóis 

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

 
Estamos no RCAAP Governo Português separator Ministério da Educação e Ciência   Fundação para a Ciência e a Tecnologia

Financiado por:

POS_C UE