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Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10400.5/1234

Title: Risk assessment conceptual model of occurrence of mycobacterium avium subspecies paratuberculosis in unprocessed beef and bovine milk
Authors: Marques, Diogo Filipe Pereira
Advisor: Nielsen, Søren Saxmose
Almeida, Virgílio da Silva
Keywords: Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis
Disseminated MAP infection
Milk
Beef
Bovine
Risk model pathway
Risk assessment
Infecção disseminada do MAP
Leite
Carne
Bovinos
Issue Date: 31-Jul-2009
Publisher: Universidade Técnica de Lisboa. Faculdade de Medicina Veterinária
Citation: MARQUES. D. F. P. (2009). Risk assessment conceptual model of occurrence of mycobacterium avium subspecies paratuberculosis in unprocessed beef and bovine milk. Dissertação de Mestrado, Universidade Técnica de Lisboa, Faculdade de Medicina Veterinária, Lisboa.
Abstract: Crohn’s Disease aetiology is currently unknown and Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) has been proposed as its etiologic agent. Despite the absence of a causal relationship between MAP and Crohn’s Disease, MAP has been frequently isolated in humans. Milk and beef consumption is considered a possible MAP source. Thus the risk of MAP occurrence on these products should be assessed. The main objective of this work was to assess the probability of MAP occurrence in unprocessed beef and bovine milk. In order to assemble the available data, an exhaustive literature search was made on the dissemination of MAP infection and MAP isolation by bacteriologic tissue culture. The main knowledge gaps found were the lack of detailed information on: i) MAP dissemination mechanism and the importance of faecal contamination; ii) relation between MAP dissemination and other indicators (clinical signs, gross lesions, immune response); iii) MAP prevalence on beef and milk by stage of infection. Due to the lack of this information, the risk assessment and the characterization of the risk mitigation measures could not be performed. The risk model pathways, its assumptions, data required and knowledge gaps are described in this work. Further research is needed to make available the mentioned knowledge gaps and to develop and to improve diagnostic tests for direct MAP detection on beef and bovine milk.
RESUMO - Modelo conceptual da avaliação do risco de ocorrência do Mycobacterium avium subspécie paratuberculosis em carne e leite de bovino não processados - A etiologia da Doença de Crohn é actualmente desconhecida e o Mycobacterium avium subspécie paratuberculosis (MAP) tem sido proposto como um dos possíveis agentes etiológicos. Apesar de não ter sido ainda estabelecida uma relação causal entre a Doença de Crohn e o MAP, este tem sido frequentemente isolado em humanos. O consumo de leite e carne é considerado um possível veículo do MAP, justificando-se por isso a avaliação do risco de ocorrência do MAP nos produtos mencionados. Este trabalho teve como objectivo avaliar a probabilidade de ocorrência do MAP em carne e leite de bovino, não sujeitos a processamento tecnológico. De forma a consultar e avaliar informação existente, foi feita uma pesquisa bibliográfica exaustiva sobre a disseminação da infecção por MAP e sobre o isolamento do MAP por cultura bacteriológica de tecidos. A principal lacuna identificada foi a ausência de informação detalhada sobre: i) o mecanismo de disseminação do MAP e a importância da contaminação fecal; ii) a relação entre a disseminação do MAP e outros indicadores (sinais clínicos, lesões macroscópicas, resposta imunitária); iii) a prevalência do MAP na carne e no leite nos diferentes estadios de infecção. A ausência desta informação não permite a avaliação do risco e a consequente definição de medidas específicas com vista à sua mitigação. Neste trabalho são descritas as árvores de eventos, pressupostos, informação necessária e as lacunas no conhecimento. Estudos futuros são necessários para disponibilizar a informação inexistente e para desenvolver e aperfeiçoar testes de diagnóstico para detecção directa do MAP na carne e no leite de bovino.
Description: Dissertação de Mestrado Integrado em Medicina Veterinária
URI: http://hdl.handle.net/10400.5/1234
Appears in Collections:BFMV - Teses de Mestrado 2º. Ciclo

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