Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10400.5/957
Título: Cinética de impregnação/evaporação e transferência de compostos fenólicos da madeira para a aguardente em modelo experimental
Outros títulos: Kinetics of impregnation/evaporation and release of phenolic compounds from wood to brandy in experimental model
Autor: Sousa, Raul Bruno de
Canas, Sara
Belchior, A. Pedro
Mateus, Ana M.
Spranger, Maria Isabel
Palavras-chave: brandy
wood
ageing
impregnation
aguardente
envelhecimento
madeira
composto fenolico
Data: 2002
Editora: Estação Vitivinicola Nacional
Citação: "Ciência e Técnica Vitivinicola". ISSN 0254-0223. 17:1 (2002) 1-14
Resumo: An essay was carried out under model conditions, simulating the natural ageing of brandies in 250dm3 wooden barrels, to study the kinetics of impregnation/evaporation of brandy and the release of phenolic compounds from wood into brandy. The influence of wood botanical species (Limousin oak and portuguese chestnut), toasting level (light and strong)and ageing time (0, 42 and 250 days) was investigated. In paralell, a reduced essay with red wine was made to compare the kinetics of impregnation/evaporation of wine and brandy.
URI: http://hdl.handle.net/10400.5/957
ISSN: 0254-0223
Aparece nas colecções:DQAA - Artigos de Revistas

Ficheiros deste registo:
Ficheiro Descrição TamanhoFormato 
Cienc. tecn. vitivin.v17n1a01.pdf1,94 MBAdobe PDFVer/Abrir


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.