Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10400.5/8244
Título: Influência da bioacessibilidade do selénio, mercúrio e metilmercúrio na identificação do benefício/perigo associado ao consumo de Tintureira crua e cozinhada
Autor: Matos, Joana Patrícia da Silva
Orientador: Afonso, Cláudia Isabel Medeiros
Martins, Maria Luísa Louro
Palavras-chave: blue shark
Prionace glauca
culinary treatment
selenium
methylmercury
bioaccessibility
hazard identification
Data de Defesa: 2014
Editora: ISA/UL
Citação: Matos, J.P.S. - Influência da bioacessibilidade do selénio, mercúrio e metilmercúrio na identificação do benefício/perigo associado ao consumo de Tintureira crua e cozinhada. Lisboa: ISA, 2014, 72 p.
Resumo: This study aimed to identify the hazard associated with raw a cooked blue shark consumption given the bioaccessibility of Se, Hg and MeHg, using in vitro digestion method. After culinary treatments was verify an increase of Se, Hg and MeHg content, where in grilled blue shark was the one displaying highest values. The results of the bioaccessibility assessment of Se, Hg and MeHg in raw and cooked blue shark showed that Se bioaccessibility was higher than 83% (grilling treatment), but for Hg and MeHg showed a lower bioaccessibility, namely on grilled blue shark, which was the one displaying lowest values of 52 and 53%, respectively. A hazard assessment of raw and cooked blue shark consumption on the basis of the MeHg content on initial sample and after human digestion simulation was carried out. Considering an adult with 60 kg and infant 20 kg body weight, showed that all samples analysed exceeded the PTWI and TWI ratios established by FAO/WHO and EFSA, respectively. However, all Se-Heath Beneficial Values were negative, thus meaning a high MeHg health risk in the consumption of this species
Descrição: Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
URI: http://hdl.handle.net/10400.5/8244
Aparece nas colecções:BISA - Dissertações de Mestrado / Master Thesis

Ficheiros deste registo:
Ficheiro Descrição TamanhoFormato 
JOANA MATOS Dissertação de Mestrado VERSÃO FINAL.pdf1,36 MBAdobe PDFVer/Abrir


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.