Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10400.5/5269
Título: Aplicação de uma metodologia participativa que visa maximizar a contribuição do arquitecto paisagista para uma melhor adaptação do espaço aos utilizadores com necessidades específicas. Caso de estudo: Centro de Medicina de Reabilitação de Alcoitão
Autor: Taborda, Maria Rita Canaveira Gouveia
Orientador: Almeida, Ana Luísa Soares Ló de
Bernardo, Maria de Fátima Campos
Palavras-chave: well-being
landscape architecture
rehabilitation and adjustment
participative methodology
specific users
Centro de Medicina de Reabilitação de Alcoitão
Data de Defesa: 2012
Editora: ISA/UTL
Citação: Taqborda, M.R.C.G. - Aplicação de uma metodologia participativa que visa maximizar a contribuição do arquitecto paisagista para uma melhor adaptação do espaço aos utilizadores com necessidades específicas. Caso de estudo: Centro de Medicina de Reabilitação de Alcoitão. Lisboa: ISA, 2012, 215 p.
Resumo: The aim of this study is that the Landscape Architect, who is going to make a project to improve the green spaces to be used by people with special needs, applies a methodology of approaching and active intervention. This methodology includes: watching and participation in the activities; interviewing the different users of the space (health professionals, employees, hospitalized patients or outpatients and visitors/relatives), Focus Groups and inquiries to the several groups of users. As a result of this methodology it will be possible to draw the guidelines of the project of Landscape Architecture, so that it may fulfill the users’ real needs and become an integral project, according to the surrounding space and as an extension of it. This study allows the Landscape Architecture to work for the community but through a methodology which gives the opportunity to mix the project of a space according to the designer’s creativity with the utility and adaptation according to the users’ approach. The Medical Rehabilitation Centre of Alcoitão, where the green spaces are important to the patients’ rehabilitation and well-being, was chosen for this study case. The methodology tested in this place may be an useful tool for the development of architecture projects of other spaces attended by people with special needs.
Descrição: Mestrado em Arquitectura Paisagista - Instituto Superior de Agronomia
URI: http://hdl.handle.net/10400.5/5269
Aparece nas colecções:BISA - Dissertações de Mestrado / Master Thesis

Ficheiros deste registo:
Ficheiro Descrição TamanhoFormato 
TESE.pdf40,37 MBAdobe PDFVer/Abrir    Acesso Restrito. Solicitar cópia ao autor!


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.