Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10400.5/4075
Título: Produção de surimi e derivados em comunidade pesqueira desfavorecida do Rio de Janeiro
Autor: São Martinho, Henrique Carrilho Ribeiro Pereira
Orientador: Matos, Teresa de Jesus da Silva
Vendramini, Ana Lúcia do Amaral
Palavras-chave: surimi
fish products
physical-chemical analysis
Data de Defesa: 2011
Editora: ISA/UTL
Citação: São Martinho, Henrique Carrilho Ribeiro Pereira - Produção de surimi e derivados em comunidade pesqueira desfavorecida do Rio de Janeiro. Lisboa: ISA, 2011
Resumo: In this work, a poor fishing community (BENESCA) in Rio de Janeiro, was evaluated using the SWOT analysis and a layout for a fishery products transformation unit was proposed which will produce surimi-derived products. Surimi was characterized physico-chemically. Surimi was produced with Goete fish (Cynoscion jamaicensis), subjected to two washing methods of three cycles, in a 3:1 (water: fish) proportion, 0.5% NaHCO3, 0.2% lactic acid and 0.3% NaCl (S1) or 0.5% NaHCO3, 0.3% NaCl and 0.3% NaCl (S2). Cryoprotectives were used, 5% sorbitol and 0.3% sodium tripolyphosphate. The SWOT analysis showed that BENESCA still needs support. The surimi S1 and S2 showed values respectively of 19.68% and 15.09% protein, 1.69% and 0.6% lipids, 72.63% and 81.4% moisture and 0.58% and 0.81% ash, while the thermogravimetric analysis found 303 °C and 306 °C as the temperatures of maximum degradation rate. The surimis showed pseudoplastic behavior with linear viscoelasticity, with a 6800 Pa.s viscosity for surimi S1 and 2300 Pa.s for surimi S2, which in texture analysis, showed higher adhesiveness and cohesiveness, and surimi S1 shown higher hardness. Surimi S2 is more suitable for the production of their derivatives.
Descrição: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
URI: http://hdl.handle.net/10400.5/4075
Aparece nas colecções:BISA - Dissertações de Mestrado / Master Thesis

Ficheiros deste registo:
Ficheiro Descrição TamanhoFormato 
Dissertação Henrique C. R. P. São Martinho.pdf1,9 MBAdobe PDFVer/Abrir


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.