Utilize este identificador para referenciar este registo: http://hdl.handle.net/10400.5/4072
Título: Avaliação de taninos condensados, antocianinas e precursores de aroma ao longo da maturação em castas tintas: efeito da altitude da vinha
Autor: Dias, Catarina Alexandra Figueiredo
Orientador: Silva, Jorge Manuel Ricardo
Marques, João do Ó
Palavras-chave: grapevine
altitude
anthocyanin
proanthocyanidin
aroma
Data de Defesa: 2011
Editora: ISA/UTL
Citação: Dias, Catarina Alexandra Figueiredo - Avaliação de taninos condensados, antocianinas e precursores de aroma ao longo da maturação em castas tintas: efeito da altitude da vinha. Lisboa: ISA, 2011
Resumo: This study aims to evaluate the influence of altitude on the phénolic compounds and the precursors of aroma glycosides in Touriga Nacional and Touriga Franca. It was gathered from several samples along the maturation of two vineyard with different altitudes, Quinta Cova da Barca. In Douro Superior, is at an altitude of 125m and 700m at Quinta do Cardo, in Beira Interior (Sub-region Castelo Rodrigo). The results show that there is a tendency to higher values of anthocyanins, color intensity and % prodelfinidyn of condensed tannins in the vineyards at a higher altitude. In the case of proanthocyanidins and the % esterification with acid gálhico this tendency is reversed, since this is higher than in the vineyards that have a lower altitude, which is indeed visible in both variety. As for the degree of polymerization, there are differences when comparing both variety. Touriga Nacional in this case is higher than in Quinta do Cardo (high altitude), the same is not true of Touriga Franca, since it is at a low altitude that the degree is higher. Finally, analyzing the glycosylated precursors, there are still differences that are not statistically significant. Highest in the vineyard, the precursors of aroma tend to take a higher value, except when matured.
Descrição: Mestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Ciências. Universidade do Porto
URI: http://hdl.handle.net/10400.5/4072
Aparece nas colecções:BISA - Dissertações de Mestrado / Master Thesis

Ficheiros deste registo:
Ficheiro Descrição TamanhoFormato 
Dissertação FINAL - Catarina Dias.pdf1,8 MBAdobe PDFVer/Abrir


FacebookTwitterDeliciousLinkedInDiggGoogle BookmarksMySpace
Formato BibTex MendeleyEndnote Degois 

Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.