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Título: Desenvolvimento e aplicação de métodos de análise por técnicas espectrométricas para controlo da qualidade do vinho
Outros títulos: Development and application of analysis methods by spectrometric techniques for wine quality control
Autor: Neves, Ana Cristina Hagi Sarabando
Orientador: Catarino, Sofia Cristina Gomes
Sousa, Raul Bruno de
Palavras-chave: vinho
mosto
elementos contaminantes
águas residuais
técnicas espectrométricas
wine
must
wastewater
contaminant elements
cobalt
Data de Defesa: 2009
Resumo: A preocupação cada vez mais acentuada com a Segurança e Qualidade alimentar reflecte-se na necessidade de desenvolvimento de métodos de análise para efectuar o controlo da qualidade dos vinhos. Por esta razão e também pela sua importância tecnológica e legal, a determinação em mostos e vinhos dos teores de determinados elementos químicos tais como o alumínio, crómio, ferro, cobalto, níquel, cobre, arsénio, cádmio e chumbo é de elevado interesse. Ao longo do presente trabalho é apresentada a caracterização destes elementos contaminantes, alguns deles metais pesados, tendo em conta aspectos como a origem, as fontes de contaminação, os níveis de ocorrência em uvas, mostos e vinhos, assim como, os limites máximos admissíveis estabelecidos pela Organização Internacional da Vinha e do Vinho (OIV). Pretendeu-se avaliar os teores de alumínio, crómio, ferro, níquel, cobre, arsénio, cádmio e chumbo, em mostos originários de uma vinha regada com águas residuais tratadas. Os resultados obtidos sugerem que não ocorreu contaminação assinalável das uvas, uma vez que, com excepção do alumínio, os mostos apresentaram teores baixos destes elementos contaminantes. Apresenta-se o desenvolvimento e validação de um método de análise para o doseamento de cobalto em vinhos por Espectrofotometria de Absorção Atómica com Atomização Electrotérmica ETAAS). -ABSTRACT - The increasing concern with quality and food safety requires the development of suitable methods for wine quality analysis. For this reason and also due the technological importance and legal concern, the determination of aluminium, chromium, iron, cobalt, nickel, copper, arsenic, cadmium and lead in musts and wines is very important. The present work reviews these contaminant elements, some of them heavy metals, on aspects such as origin, sources of contamination, levels of occurrence in grapes, musts and wines, as well as, acceptable maximum limits established by the International Organisation of Vine and Wine (OIV). The levels of aluminium, chromium, iron, nickel, copper, arsenic, cadmium and lead levels in musts originating from vineyard irrigated with treated wastewater were evaluated. The results obtained suggest that there was no significant contamination of grapes. In fact, with the exception of aluminium, the detected values were bellow of the quantification limit of the corresponding method. The development and validation of an analytical method for the determination of cobalt in wines by Electrothermal Atomic Absorption Spectrometry (ETAAS) is presented. The thermal program optimization, with and without matrix modifiers, was the first step of analytical method development. The thermal program with modifier provided better results and consequently it was the program selected for method validation. The linearity of the calibration curve was verified in the work range of 0,37 μg/L to 10,00 μg/L. The method allows the cobalt detection from 0,4 μg/L and its quantification from 1,6 μg/L. These analytical limits are small enough to make the control of these metals in musts and wines. Recoveries obtained (higher than 91%) suggests a satisfactory applicability and accuracy of this method. The method repeatability is lower than 0,7 μg/L, that is very satisfactory. The analytical method developed in this study constitutes a tool for the ex-Estação Vitivínicola Nacional in order to assure the wine quality control.
Descrição: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
URI: http://hdl.handle.net/10400.5/1582
Aparece nas colecções:BISA - Dissertações de Mestrado / Master Thesis

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